sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Credinta la raport.

.   
O serie de informatii de baza referitoare la principalele credinte ale lumii


.
- click pe foto pentru zoom -


.

4 comentarii:

  1. Cred ca anul fondarii tine mai mult de acceptarea unei religii in mod oficial, nu neaparat de perioada in care a fost predicata credinta ce sta la baza religiei.

    In DEX, "religie" inseamna: Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituțiilor și organizațiilor corespunzătoare.

    Daca ne luam dupa asta, sistemul religios crestin s-a format oficial abia in perioada in care se alcatuia Biblia ca si colectie si cand a fost divinizat Iisus de catre cei ce voiau sa-l puna mai presus de ceilalti invatatori. Asta sigur nu a fost in 30 d.Hr. , ci mai degraba undeva in zona Consiliului de la Niceea, secolul III. Ma rog, doar un mic detaliu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta interventia ta Eldariel.

    Ai dreptate, Consiliul de la Niceea ar putea fi evenimentul care a dat nastere crestinismului. Conform manualului de clasa a III-a de religie.

    Suntem constienti cu totii de faptul ca baza doctrinei crestine propavaduita de Iisus, exista dinainte chiar de a se naste acesta. La fel cum suntem constienti ca practicile crestine, nu sunt chiar atat de ...crestine. Au fost imprumutate cu succes si pe termen nelimitat din alte culturi antice. Despre acest lucru sunt convins ca avem o cantitate aproape egala de informatii amandoi..

    Ganduri de bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred ca doar conform manualului de clasa a III-a de religie, pe care nu cred ca am dat doi bani de crezare la vremea respectiva. Presupun ca ma duce capul mai mult de-atat, incat sa nu ma bazez pe informatii de mainstream.

    Baza invataturii (nu cred ca a fost "doctrina" ceea ce a propovaduit Iisus) lui este una, riturile crestine sunt alta. Nu-mi amintesc sa fi vorbit Iisus sa se construiasca biserici, sa fie imbracati preotii in haine smechere, si sa se faca icoane sau sa se inchine lumea la sfinti morti. In asta, ai mare dreptate ca practicile crestine nu sunt chiar atat de crestine. Sunt in mare parte luate de la evrei, din perioada patriarhala cand ei nici nu existau (erau in triburi...), cand Avraam era babilonian, Iacob canaanit si Isaac mai degraba de origine arabica... dar si de la alte popoare care si-au facut turnat practicile in crestinism.

    Oricum, crestinismul ca si forma pe care a luat-o prin secolul III nu este opera lui Iisus, asta e clar pentru mine. Si pe langa asta, da, parte din invatatura lui Iisus se regaseste in invatatura lui Thoth din Egipt, in Bhakti Yoga si Raja Yoga, in zoroastrism si altele. Cam pe unde se zice (sau nu) ca ar fi calatorit el in perioada aia lipsa din Biblie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iata-ne ajunsi.

    Nu imi ramane sa iti spun decat, ”adevarat graiesti”.

    Te salut cu drag.

    P.S. Salut-o si pe Corina.

    RăspundețiȘtergere