duminică, 10 ianuarie 2010

Pestera Lascaux deschisa vizitelor...online!

Este una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate pesteri ale lumii. De ce? Pentru ca aici, in pestera Lascaux, oamenii preistorici au lasat, probabil, cea mai ampla si mai complexa opera a lor, o serie de picturi rupestre ce uimesc si astazi oamenii de stiinta prin complexitatea procedeelor folosite la realizarea lor. Expunerea la aerul de afara precum si bioxidul de carbon eliminat prin respiratie de vizitatori degradeaza, insa, rapid creatiile care au rezistat mai bine de 16.000 de ani. Astazi, doar o singura persoana poate patrunde in pestera, si asta timp de 20 de minute pe saptamana. Este vorba de un membru al personalului ce are rolul de a monitoriza schimbarile de temperatura din pestera.

Lascaux a fost inchisa in anul 2008 vizitatorilor. O lovitura pentru turismul local, numai daca de gandim ca rezervarile pentru o vizita in pestera desenelor preistorice se facea chiar si cu 3 ani inainte. In schimb, o echipa de specialisti a decis ca totul poate fi facut accesibil publicului larg, si asta fara ca pestera sa mai fie afectata. Este calatoria virtuala ce reconstituie 100% toate incaperile pesterii. Pentru a o accesa si dumneavoastra nu trebuie decat sa dati click.. Aici
Sursa: Lascaux.culture, Descopera.ro

4 comentarii:

  1. am "intrat" prin pestera sus numita . e interesant,k orice ne poate da indicii despre ce am fost .

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, fascinant! De fiecare data cand admir un desen preistoric stilizat pana la perfectiune, imi intaresc convingerea ca poate cei primitivi suntem noi... Multumim de informatie, Geticule, blogul tau este un loc foarte placut. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ti-ar face placere sa iti expui ideile si mai personal,join us :)

    http://cautareadevarului.freeforums.org

    RăspundețiȘtergere