duminică, 23 septembrie 2012

Statuile de daci din Firenze



Construita in inima Florentei, pe colina dintre Forte di Belvedere, Porta Romana si Palatul Pitti, Gradina Boboli este un parc monumental de mare efect scenografic, un adevarat muzeu in aer liber. Mozaicul de gradini ce-o alcatuiesc, reprezinta nu doar un adevarat spectacol al naturii regizat de anotimpuri si momente ale zilei ci si cea mai mare amenajare de acest tip care a contribuit la consolidarea tipologiei clasice de “gradina all`italiana” (concept in care natura se impleteste cu arhitectura si sculptura).


Cu o intindere de aproape cinci hectare, Gradina Boboli a cunoscut imbunatatiri semnificative timp de patru secole, din perioada Renasterii si pana in secolul al XIX-lea. Familiile care s-au aflat la conducerea orasului si au avut ca resedinta Palatul Pitti implicandu-se constant in imbunatatirea acesteia prin investitii in peisagistica si opere de arta, presarate pe toata intinderea ei. Capodopere ale arhitecturii si sculpturii, din manierism si neoclasicism, dar si ale artei plastice antice, rezultat al colectionismului familiei de`Medici si Lorena, au fascinat generatii de calatori care au trecut prin Gradina Boboli. Printre acestea, numarandu-se si statuile de daci despre care istoricul de arta si pictorul Giorgio Vasari spunea in 1568, fara sa greseasca, faptul ca sunt “faurite de antici cu mare maiestrie si care astazi sunt mult laudate de toate persoanele excelente cunoscandu-se piatra dificila."

Foto: Melania Cristina Cotoi
Statuile de daci care sunt expuse in Gradina Boboli sunt de manufactura romana, provenind de la Villa Medici din Roma si "Este de dorit ca aceste valori sculpturale (statuile de Daci) sa fie vazute si admirate de cât mai multa lume ; românii sa afle de frumoasa noastra identitate culturala si impreuna sa le promovam ca pe ceva de mare pret" Prof. Dr. Leonard Velcescu.



Foto: Melania Cristina Cotoi

Duminica, 30 septembrie 2012, grupul de initiativa Tinerii Romani din Firenze impreuna cu membri ai comunitatii romanilor din Arezzo vor intreprinde, in compania ghidului Melania Cotoi, o vizita in Gradina Boboli. La sfarsitul vizitei se va alatura si o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane din Florenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu