vineri, 5 noiembrie 2010

" Cer senin si zbor lin acolo unde esti "


Pentru un prieten

 
" O zi de luni aproape dureros de frumoasa si o nenorocita de misiune de cercetare a conditiilor meteorologice la Flotila 71 Campia Turzii.

Batranul LanceR a obosit sa mai zboare si a zdrobit de pamant, oare pentru a cat-a oara, inca doua destine tinere: Cpt. Cmdr. Laurentiu Chirita si Cpt. Cmdr. Sorin Avram, ambii de 40 de ani, ambii lasand in urma o sotie si un copil.



Martorii spun ca au amanat pana la imposibil catapultarea incercand sa evite o zona locuita - dovada clara ca odata cu matematicile superioare si cursurile de aerodinamica aviatorul isi ia cu sine in cabina nobletea sufletului.

Despre miile de ore de zbor, burse si programe de pregatire care i-au adus pe cei doi in randul pilotilor de elita vorbeste, tardiv si sec, comunicatul Fortelor Aeriene. Despre cauzele accidentului va vorbi, probabil, comisia de ancheta. Copiii lituanieni isi amintesc probabil de delegatia romana condusa de Laurentiu Chirita in timpul misiunii Baltica 2007. Vecinii de la Vest au avut ocazia sa-l vada in actiune la showul de la Kecskemet din vara acestui an. Colegii americani, alaturi de care ar fi trebuit sa zboare in acea fatidica zi de luni, i-au oferit astazi un ultim superb gest de prietenie: cum camarazii de pe LanceR il conduceau pe ultimul drum, cei de pe F-15 i-au survolat mormantul intr-o tulburatoare configuratie "missing man".

Fara sa fi avut onoarea de a-i strange mana in lumea reala comandorului Chirita, "Kiru" pentru prieteni, l-am cunoscut pe acesta prin intermediul internetului si pot spune ca am invatat totusi enorm de la el. El mi-a aratat ca se poate sa zbori (pentru noi, ceilalti, a se citi "sa-ti faci meseria") jucandu-te, cu zambetul pe buze, chiar si atunci cand tehnica, bugetele, vremea si gura lumii conspira impotriva-ti. Pentru asta te-am considerat prieten in cel mai pur sens al cuvantului, Kirule. Cer senin si zbor lin acolo unde esti. "


Text: Arh. Aurelian Ionescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu