vineri, 5 martie 2010

Labirinturi antice...

Sunt inca multe mistere ce isi asteapta dezlegarea. Au ramas inca, multe ghicitori fara un raspuns. Si la toate cele pe care le cunoastem adaugam altele si altele...




Labirintul lui Amenemhat III

Este localizat in Egipt, in El Fayyum, vechiul Crocodilopolis, la 130 de kilometric de Cairo. Este un complex arhitectural care abunda de camere si coridoare construit din ordinul faraonului Amenemhat al III-lea (1842 – 1794 i.Hr.) in latura de sud a piramidei sale, ale carei resturi au fost descoperite in secolul XIX. Herodot si Strabon au botezat aceasta piramida “Labirintul”. Dupa spusele lui Herodot, era formata din 1.500 de camere subterane, cu toate acestea, cifra este vadit, o exagerare.



Labirintul lui Lars Porsenna

In “Istoria naturala”, Plinio cel Batran, povesteste faptul ca mormantul regelui etrusc Lars Porsenna (sec. VI i.Hr.) se gasea un labirint subteran, insa descrierea nu pare veridica; in orasul Chiusi exista in realitate un labirint subteran impreuna cu catedrala, numit “Labirintul lui Porsenna”, dar, in realitate este doar un sistem antic de colectare a apelor pluviale in cisterne.



Labirintul din Lemnos

Pe langa labirinturile din El Fayyum si Chiusi, in “Istoria naturala”, Plinio cel Batran mai povestea si de un alt labirint antic, acela din Lemnos (insula in marea Egee), ale carui urme s-au pierdut. Cativa autori cred ca se discuta despre o neintelegere, Plinio confundand labirintul cu Templul Herei despre care deja vorbise.



Labirinturi medievale

In decursul secolelor XII si XIII, in marile catedrale gotice (Chartres, Reims si Amiens, in Franta; Domul din Siena in Italia) labirinturile erau un decor comun, simbolul parcursului omului de la pamant in imparatia Cerului.


Pentru documentare am folosit: Revista "Storica", no. 12, Feb. 2010
Foto: web

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu