duminică, 6 decembrie 2009

Incașii și aztecii - istorii pierdute

Incasii si aztecii acu condus ultimele imperii antice ale americii latine, primii, incasii si-au extins regatul in cel de-al 12-lea secol iar pana la inceputul sec 16 au avut mai mult teritoriu decat oricare alt popor din america de Sud. Aztecii au avut imperiul in america centrala, adica Mexicul de azi.




Ce faceau Incasii pentru a supravietui ?

Incasii erau buni fermieri, chiar daca era dificil sa faci agricultura in Muntii Anzi, acolo unde ei traiau. Au sapat terenuri terasate unde cresteau porumb, ardei, fasole, alune, tapioca, quinoa si cartofi. Stiau cum sa isi irige terenurile. Foloseau unelte precum sapa, bete si pluguri trase de oameni.


Incasii au domesticit animale precum lama si alpaca pentru lana si pentru ale folosi ca animale de tractiune. Erau buni in constructii folosind pietre gigantice pe care le asezau fara a folosi mortar. Au construit poduri si tunele prin munti. Au studiat medicina si au executat interventii chirurgicale.


Au divinizat multi zei si credeau in rai si iad. Dintre toti zeii, Zeul Soare era cel mai important, motiv pentru care au si construit multe temple in onoarea sa. Cand un rege incas murea, corpul sau era mumificat. Oamenii ofereau mumiei mancare si incercau sa ii obtina sfatul in vederea rezolvarii unor probleme. Oamenii obisnuiti erau de asemnea mumificati dar ei erau ingropati.

Ce s-a intamplat cu Incasii ?

In 1531, un general spaniol numit Francisco Pizarro a invdat Inca cu doar 200 de soldati. El a inselat conducatorul Inca, Atahualpa, cu scopul de a il intalni in Cajamarca. Pizzaro l-a ucis pe el impreuna cu sute de oameni ce faceau parte din familia sa sau dintre cei care il urmau. Atahualpa a fost ucis in 1533. Diferite triburi Inca au opus rezistenta timp de 30 de ani, dar Spaniolii i-au infrant. Acesta a fost sfarsitul celui mai mare si mai bogat imperiu din America de Sud.



Aztecii au fost ultimul trib care a sosit in America Centrala. In 1325, ei au fondat orasul Mexico-Tenochtitlan. Au construit una dintre cele mai puternice armate din regiune. Intre 1428 si 1521, ei au avut cel mai mare imperiu din America Centrala. Imperiul Aztec a cazut in anul 1521, cand au fost invinsi de generalul spaniol Hernan Cortes.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu