miercuri, 21 martie 2012

Ordinul Dragonului



Din negura unor vremuri demult apuse si dincolo de filele sterse de trecerea timpului, ecouri ale legendelor cavaleresti strabat pâcla anilor adunati in secole…



De la Sfantul Gheorghe la cavalerul trac danubian, imaginea justitiarului calare, biruitor sau dimpotriva, martir cazut in slujba binelui, a strabatut culturi fascinand generatii, pentru ca astazi, sa fie unul din cele mai frumoase capitole ale istoriei. 


Era inceputul primului mileniu d.Hr. cand pe teritoriul Europei, primii “justitiari calare” se uneau, punand astfel bazele primelor Ordine Cavaleresti. In faza de formare, majoritatea acestor Ordine, avea ca misiune principala ocrotirea cresinilor (prin lupta – acolo unde era cazul – si practicarea crestinismului) de amentintarile venite dinspre “pagani” (turci si mulsulmani, in principal). In cadrul ceremoniilor de primire in interiorul Ordinului, noii cavaleri jurau castitate, trai la limita saraciei si obedienta fata de liderii ierarhici. 



Aici puteti gasi un exemplu de juramant, al Ordinului Cavalerilor Teutoni.

Cavaleri pe meleagurile vechii Dacii.

Desi prezenta celui mai controversat si cunoscut Ordin Cavaleresc pe teritoriul Romaniei, cel al Cavalerilor Templieri, este pusa sub semnul indoielii, exista totusi trei Ordine care au activat in interiorul arcului Carpato-Danubiano-Pontic. Unul din ele este cel al Cavalerilor Teutoni, si daca ati fost intr-atat de curiosi incat sa le vedeti juramantul, le-ati citit si povestea, pe care am postat-o in urma cu aproximativ un an.  

Un altul (acesta fiind si cel despre care va voi vorbi astazi) este Ordinul Dragonului. Referitor la el, am postat cu ceva timp in urma un interviu (preluat din Gardianul)  cu dr. Vlad Sauciuc, presedintele Centrului Independent de Studii si Cercetari Ezoterice – CISCE. Revin asupra subiectului, numai ca de aceasta data o sa parcurgeti cu privirea in cele ce urmeaza, un articol complet dedicat acestui Ordin Cavaleresc. 

(Cel de-al treilea doresc sa ramana un secret si sa fie o viitoare surpriza placuta)

Inceputurile “Ordinului religios cavaleresc al Dragonului”.

Era in anul 1408, Alexandru cel Bun domnea peste Tara Moldovei sprijinit fiind militar de Mircea cel Batran, domnitor al Tarii Romanesti. Un climat pasnic se instalase in partea de rasarit a Europei, si singurul lucru care spargea linistea erau hoardele turcesti care misunau la sud de Dunare.

Putin mai la vest, in Ungaria, la data de 12 decembrie al aceluiasi an, Sigismund de Luxemburg da viata “Ordinului religios cavaleresc al Dragonului”. Primul cerc numara 24 de cavaleri, incluzandu-l aici si pe Sigismund care ocupa functia de “Maestru magnificus”, dar si pe cei 5 “maresali” – asa cum erau numiti cavalerii investiti in functia de consilieri ai Maestrului. Misiunea acestui nou Ordin era aceea de protejare a crestinilor din zona de Rasarit a Europei de amenintarea otomana.

Simbolistica, heraldica si practicile Ordinului Dragonului.

Vesmintele cavalerilor dragoni (sau ai dragonului..) faceau ca fiecare aparitie publica a acestora sa fie cu adevarat spectaculoasa. Purtarea mantiei, verde pe partea exterioara si rosie pe partea interioara, era obligatorie (conform unor surse acestia purtau doua mantii suprapuse, una verde si alta rosie). Culorile nu erau alese la intamplare. Verdele simboliza culoarea dragonului iar rosul semnifica jerta de sange crestinesc impotriva paganilor. Exista o singura zi pe saptamana in care mantia verde-rosie era inlocuita de cea neagra. Vinerea, fiindca in aceasta zi, fusese ucis Iisus Hristos.  



Obligatorie era si purtarea la vedere a colanului de aur, de care era legat simbolul Ordinului. Acesta era reprezentat de un dragon incolacit cu coada rasucita in jurul gatului (semn al puterii de sacrificare a propriei vieti) ce ducea-n spinare “greutatea” unei cruci crestine (ce putea sa simbolizeze victoria mantuirii) pe lungimea careia era gravata inscriptia “O gnam misericors est Deus”( O cât de milostiv este Dumnezeu), iar pe latul ei “Pius et Justus”(Credincios şi Drept”). 



Dupa cum puteti remarca, alianța frăției cavalerești a membrilor Ordinului era coordonată de reguli stricte. Este de prisos sa mentionez faptul ca intrajutorarea in randul cavalerilor era o obligatie la fel cum si sustinerea rudelor cavalerilor trecuti in taramul de dincolo.

In primii ani de la infiintare, puterea Ordinului Dragonului atinsese cote apreciabile in partea ce centru-Est a Europei.  Desi acesta era un Ordin religios, influenta in egala masura decizii diplomatice, militare, politice și juridice. Acest lucru era posibil datorita eforturilor lui Sigismund de a aduce in interiorul confreriei un numar cat mai mare de membrii ai micii nobilimi. In anul 1437 Ordinul Dragonului, numarand 97 de cavaleri de diferite nationalitati (nobili saxoni, unguri, polonezi, italieni, cehi, sârbi și valahi).

Un vlah in Cercul Cavalerilor Dragoni

Innobilarea lui Vlad al II-lea in functia de cavaler in Ordinului religios cavaleresc al Dragonului are loc in anul  1431 (13 decembrie, conform unor surse / 8 februarie conform altor surse). Intrarea in randurile cavalerilor acestui Ordin aduce cu sine doua aspecte noi in biografia viitorului domnitor al Tarii Romanesti. In primul rand, acesta se stabileste la Sighisoara, de unde, investit cu puteri depline de catre regele Ungariei si superiorul sau in ierarhia confreriei (Sigismund de Luxemburg) are misiunea de a apara flancul de Est al Ungariei, care se intindea pana acolo. Al doilea, si poate cel mai interesant aspect, este ca tot in aceasta perioada primeste si porecla de “Dracul”. 

Aici, intrerup sirul povestirii pentru a clarifica un aspect. Conform unor voci, porecla  “Dracul” ar fi o traducere a cuvantului “dragon” din limba germana. Nimic mai fals. Pentru a denumi un “dragon” in limba germana, se utilizeaza cuvantul “drache”. Sigur, printr-o fortare, s-ar putea spune in definitiv ca…dar, nu. Cheia dezlegarii insemnatatii poreclei “Dracul” este in limba latina, mai exact in termenul “Draco”.

Vlad al II lea "Dracul"

Asadar, era in anul 1431 si Vlad “Dracul” apara de la Sighisoara frontiera de Est a Ungariei. Acolo avea sa vina pe lume, in iarna aceluiasi an, fiul sau Vlad, ce la randu-i avea sa fie poreclit “Tepes”. Nu a trecut mult timp insa pana cand s-au ivit primele probleme. In anul 1432 Vlad Dracul se afla (contrar regulamentului si doctrinei crestine a Ordinului Dagonilor), in fruntea oastei otomane care a asediat și incendiat Cetatea Severinului, aflata la vremea respectiva sub protectia si paza Cavalerilor Teutoni. Acest gest si probabil altele care i-au urmat in anii urmatori duce in anul 1436 la excluderea din randul cavalerilor si stergerea numelui sau de pe lista membrilor Ordinului.

In perioada petrecuta la Sighișoara, înființează o "hereghie de bani" (monetărie) unde bate ducați noi (monedă munteană), ce au circulat întâi în Translivania, iar apoi și în Țara Românească. Monedele aveau pe o parte un vultur cu aripile întinse, cu capul întors spre dreapta, iar pe altă parte un dragon înaripat cu coadă de șarpe, cu aripile și laba dreaptă ridicate, și laba stângă terminată în patru gheare.


Revenind la anul 1436, Vlad Dracul devenea atunci domnitor al Tarii Romanesti. Domnie ce a durat pana in anul 1442, cand la presiunile sultanului Murad al II-lea renunta la tron. Revine un an mai tarziu, nu inainte ca doi dintre fii sai, Vlad si Radu, sa fie ceruti “ostatici” de catre acelasi sultan. Acestia urmand sa fie garantia unei bune “colaborari” cu domnitorul Vlad Dracul.

In anul 1448, primul dintre frati, Vlad, paraseste Istambulul luand cu el un corp de cavalerie turcească și de un contingent de trupe împrumutate de pașa Mustafa Hassan. Trecuse un an de cand tatal sau, Vlad al II-lea Dracul fusese asasinat alaturi de fratele sau Mircea. La cei 17 ani, Vlad (viitorul) Tepes, lua in maini fraiele Tarii Romanesti...

Sfarsitul primei parti. Duminica,  25 martie veti putea afla cat de influent si dedicat a fost Vlad Tepes in cadrul Ordinului Dragonului. Noi informatii si ipoteze ies la lumina!


Gandul bun al,
Geticului.



10 comentarii:

  1. Buna, ai idee daca exista si azi acest ordin?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna vreme!

    Din cate cunosc, nu.

    Gandul de bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna. "Ordinis Dragonis" exista si in zilele noastre, nu ca aceiasi forma militar-religioasa ca-n trecut, dar in prezent exista mai mult ca forma istorica. Cei ce fac parte din ordin in prezent, ii cinstesc pe stramosii nostri care au stat la baza ordinului si au ajutat la crearea lui. "Pius et Justus" si "O, quam misericors est tu, Deus" sunt cuvinte ce se gasesc si azi pe documente tiparite sau sunt folosite ca forma de salut atunci cand membrii se intalnesc. Am citit articolul, imi place dar sau strecurat cateva mici greseli, mai ales la acele cuvinte in latina, traducerea fiind "Cat de milostiv si bun, esti tu Doamne." Si e gresita forma "O gnam misericors est Deus"... Unii istorici afirma ca urmasii vechilor cavaleri danubieni (Danubius-Ponticus Eques) au stat la baza infiintari Ordinului Dragonului, si exista unele dovezi care ar sustine ipoteza, dar critici sunt multi...

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna vreme!

    Ma bucur sa aud ca exista continuitate in istoria acestui Ordin, chiar daca vremea si vremurile nu mai impun caracterul "militar" al acestuia. Imi poti recomanda cateva surse pentru documentarea unui articol?

    Multumesc.
    Gandul de bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Orinul a ramas cațiva ani in suspensie, si apoi a fost restorat de membrii al familiilor nobile care au supravietuit. Ordinul detine membrii din Romania, Ungaria, Germania si Canada. Este implicat in ajutor umanitar ca sponsor, nu este prezent in presa pentru ca activitatiile sale sunt private si nu are nici o asociere cu celelalte organizatii sau ordine existente.


    orderofdragon . org

    RăspundețiȘtergere
  6. Toate ordinele astea sunt creeate de om.
    Nu au nici o relevanta.
    Poti creea ordine di astea la ordinea zilei.

    RăspundețiȘtergere
  7. vizionati site-ul LUPTATORII ORDINULUI DRAGONULUI,pe google. acolo veti gasi o alta istori decit cele din manuale.

    RăspundețiȘtergere
  8. sunt doua ordine ale dragonului. unul catolic infiintat de sigismund ,si altul care are origini milenare in agartha(romania de astazi). vizitati site-ul LUPTATORII ORDINULUI DRAGONULUI, si veti afla o alta istorie a tarii noastre,precum si a umanitatii. singuri veti cintari lucrurile si dovezile

    RăspundețiȘtergere
  9. S-a postat imaginea Cavalerului trac, fără a se face menţiunea: locul şi data descoperirii precum şi deţinătorul acestei piese.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pai si unde e continuarea?? nu o gasesc, ai scris-o pe undeva?

    RăspundețiȘtergere