sâmbătă, 19 decembrie 2009

IAR-80

IAR 80 este un avion monoplan de vânătoare românesc folosit în prima parte a celui de-al II-lea război mondial. A fost realizat de IAR Braşov de o echipă compusă din: prof. Ion Grosu, Ion Coşereanu, ing. Gheorhe Zotta, Viziru Grosu şi Ion Wallner. La vremea respectivă IAR 80 se număra printre primele modele ale faimoaselor avioane militare din lume, Bf 109E din Germania, Hawker Hurrricane Mk. I/II şi Supermarine Spitfire Mk. I/II din Marea Britanie. În a doua parte a războiului, acest proiect s-a dovedit a fi depăşit tehnologic, comparat cu avioane ca Bf 109E-3, Supermarine Spitfire Mk. III şi după aproximativ cinci ani de la terminarea războiului au fost înlocuite în totalitate de avioane sovietice. În anul 1955 Comandamentul Forţelor Aeronauticii Militare casează toate aparatele IAR 80 şi dispune dezmembrarea lor. Nu s-a păstrat niciun aparat întreg.



Cu toate acestea, IAR-80 ramane un punct de referinta in istoria avioanelor "Fabricat in Romania".

4 comentarii:

  1. IAR 80 - un nume care a intrat in legenda. A aparut cand a fost mai multa nevoie de el si a fost uitat cand nimenui nu i-a mai trebuit. Mare pacat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate va lua initiativa cineva sa reproduca un model la scara 1:1 ....8->

    RăspundețiȘtergere
  3. Ceea ce spune Night Elf este caracteristic pentru noi... ne folosim de ceva sau cineva, iar dupa ce nu mai avem nevoie ne debarasam. Cat despre IAR 80, intradevar, mare pacat. Trebuia sa facem ca englezi, care reconditioneaza cu pasiune si mentin in stare de functionare celebrele Spitfire. In fond si la urma urmei IAR 80 a fost Spitfire-ul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate Night Elf are perfecta dreptate. Asa procedam cu toate, oameni sau lucruri. Pacat de IAR 80, a fost o realizare. La vremea lui a fost pe locul 4 in topul avioanelor de lupta. Trebuia sa procedam ca englezii care cu pasiune restaureaza si mentin in stare de functionare celebrele Spitfire. In fond si la urma urmei, IAR 80 a fost Spitfire-ul romanesc. Planurile avionului mai exista, ar fi interesant daca s-ar face ceva pentru reconstituirea unei replici. Oameni priceputi exista, ar mai trebui vointa si bani.

    RăspundețiȘtergere