vineri, 28 decembrie 2018

Permutarea lui Cesar


Socotit de departe cel mai faimos conducator al Imperiului, Caesar s-a remarcat atat prin indrazneala sa ca general de armata cat si prin inteligenta iesita din comun cu care isi domina inamicii in plan politic. Totodata s-a dovedit a fi nu de putine ori lipsit de scrupule. Ei bine, acestea se pare ca sunt calitatile necesare pentru un inventator de coduri.



Si daca in ceea ce priveste natura mesajelor transmise in cod, stim doar atat cat istoria ne-a permis sa vedem prin faptele celor care le-au receptionat sau din contra, interceptat, in ceea ce priveste obiceiul imparatului roman de a scrie codat, era binecunoscut. Insusi Suetonius Tranquillus, istoric roman care a descris viata lui Caesar la mai bine de o suta de ani de la moartea acestuia scria despre acesta ca in cazul in care avea ceva confidential de transmis "o facea mereu folosind cifrul".

Aceia dintre voi mai sensibili de retina probabil au sesizat deja folosirea a doi termeni pentru a defini acelasi lucru: "cod" si "cifru". Inainte de a merge mai departe in deslusirea secretelor codului marelui Caesar, ne vom opri pret de cateva fraze asupra acestor doi termeni:

Tranquillus nu avea sa stie la vremea respectiva faptul ca cifru reprezinta un sistem de mascare a unui mesaj prin inlocuirea fiecarei litere cu alte simboluri in timp ce codurile pun accent pe inlocuirea sensului unui cuvant sau a unei fraze intregi conform unei liste incluse intr-o carte de coduri.

Asadar, revenind la Permutarea lui Caesar, acelasi Suetonius Tranquillus ne ofera si solutia criptarii. Acesta mentioneaza in una din scrierile sale faptul ca oricine vroia sa descifreze misivele imparatului "trebuia sa substituie a patra litera a alfabetului, adica D, cu A, si apoi la fel cu celelalte". La fel de bine insa, permutarea se poate realiza si in cheie de trei. C cu A si asa mai departe sau oricare alta combinatie in limita numarului literelor din alfabet.

De exemplu, daca vom urma indicatiile lui Tranquillus, celebra fraza "Veni, vidi, vici" codificata cu permutarea lui Caesar ar arata in felul urmator: "SBKF, SFAF, SFZF".

Ne recitim curand intr-un articol amplu dedicat "Enigmei". Masina care a schimbat cursul istoriei fara ca prin maruntaiele ei sa treaca un singur glont.

Gandul de bine al,

Geticului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu