vineri, 28 decembrie 2018

Codurile din Kama Sutra

Deși este mai curând percepută ca un manual al sexului, Kama Sutra Vatsyayana (Aforisme despre iubire) - numele complet al textului - inseamnă mai mult decât un simplu ghid al pozițiilor sexuale, textul este totodata un ghid complet pentru debutantii in arta iubirii, flirtului, casatoriei si de ce nu, a vietii sociale.



Este interesant de remarcat atentia pe care Kama Sutra o acorda femeilor, in sensul dezvoltarii de catre acestea a unor abilitati criptografice si criptoanalitice. Astfel, in lista artelor esentiale, la numarul 41 gasim abilitatea de a rezolva șarade, enigme și de folosi limbajul cu dublu sens. Pe lângă Kama Sutra, Mlecchitta vikalpa care citează ”arta de a înțelege scrierea cifrată și de a scrie cuvintele într-un anume mod.”

Pentru o mai clară exemplificare, textul ilustrează două tehnici care pot fi utilizate incluzand trucuri verbale de schimbare a începutului și sfârșitului cuvintelor sau de adaugare de silabe intre litere. Referitor la scriere, indicațiile sunt cu mult mai clare: ”aranjarea cuvintelor unui vers scris neregulat prin separarea vocalelor de consoane sau prin renunțarea totală la ele”.

Mai tarziu, un comentariu remarcant legat de Kama Sutra, se gaseste in Jayamangala de Yasodhara, text scris in jurul anului 1.000 î.Hr. care include diversele forme ale unui sistem utilizabil. O alta este cea descrisa în Muladeviya. Conform acesteia, literele sunt înlocuite conform unei relații fonetice, astfel vocalele devenind, de exemplu, consoane. 

Deși tematicile propuse în aceste scrieri antice depășesc aplicabilitatea în spațiul contemporan, la vremea la care au fost scrise aceste texte, multe din argumentele abordate erau mai mult decat actuale. Unul dintre ele il reprezinta separarea dintre soți: Dacă o soție era repudiată de către propriul soț, aceasta avea mai multe șanse să se întrețină singură, inclusiv în țări străine, apelând la aceste cunoștințe. Totodată, un bărbat versat în aceste taine, era considerat mai locvace și obișnuit în arta galanteriei. 

În încheiere, Kama Sutra nu este nici primul, nici ultimul text antic păstrător al multor alte mesaje decât cele larg cunoscute publicului. Vom reveni cu noi articole referitoare la subiect.

Gandul bun al,

Geticului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu