duminică, 16 ianuarie 2011

Simbolistica alchimica

Inainte de a incepe o discutie propriu-zisa despre alchimie, doresc sa vi-l prezint pe Ouroboros. Sarpele-dragon reprezentat in textele alchimice ca simbol al acestei Arte. Ca fiecare alt simbol antic, astazi, Ouroboros a ajuns sa fie interpretat in ”n” moduri si utilizat de ”n” grupuri. O simpla cautare pe Google, vă va confirma cele spuse de mine.

Esential de stiut este ca Ouroboros, sarpe-dragon care isi mananca propria coada, desenand astfel cu corpul sau un cerc, a fost candva, in timpuri pe care si istoria abia si le aminteste, un simbol secret, al unor Maestri care traiau dincolo de orice limita spirituala. Intr-o lume in care particulele si crezul in Divinitate, reprezentau singurelele limite ale fiintei umane.



Ca o curiozitate, acum ca ati vazut despre ce este vorba. Ati remarcat faptul ca Ouroboros se gasește si in simbolistica unui Ordin Cavaleresc din care a facut parte si o stirpe regală valahă?



Pentru acei dintre voi care nu recunosc simbolul, ei bine, este vorba despre Ordinul Dragonului. Un articol referitor la acest subiect am postat in paginile Geticului anul trecut, http://www.geticul.com/2009/12/ordinul-dragonului-societati-secrete-in.html

Lectura si reflectare placute!

Un comentariu:

  1. Poate ca ar trebui mentionat faptul ca orice simbol este folosit de grupari diferite cu sensuri mai mult sau mai putin diferite, niciodata complet identice. Mai ales un simbol precum Ouroboros, destul de criptic si cu o semnificatie interpretabila in general, poate primi o multime de semnificatii secundare.

    Sincer, ma indoiesc ca Ordinul Dragonului a oferit acestui simbol semnificatia pe care i-o dadeau si alchimistii europeni.

    RăspundețiȘtergere