Sahara a fost, cu 3-4 mii de ani inainte de Marile Piramide (ridicate in mileniul III i.e.n.), un ospitalier "atelier de arta" pentru triburile nomade pre-egiptene. Cu ajutorul radarelor unor sateliti artificiali specializati - procedeul denumit arheologie spatialala - au fost facute exceptionale descoperiri in zonele Bir-Safsaf ( la 900 km sud-vest de Cairo) si Nabta (200 de mile de Bir-Safsaf).
Nomazii saharieni se bucurau, acum 6-7 mii de ani, de o clima mai agreabila. Abundenta precipitatiilor de atunci este confirmata de aducerea la lumina a unor autentice bazine de acumulat apa ploilor, avand pereti de pamant inalti de 2 metri si laturi de 100-500 de metri. De-a lungul traseelor nord-sud si retur, strabatute o data sau de doua ori pe an, saharienii au lasat gravate in piatra o bizara scriere pictografica (probabil precursoare a hieroglifelor) si nenumarate blocuri stancoase (de 70-100 kg) cu desene zoomorfe si antropomorfe.
Initial arheologii doreau sa gaseasca urmele unui vechi fluviu saharian, disparut in urma cu 7-8 milioane de ani. Civilizatia sahariana, considerata a fi pre-egipteana, cunostea probabil fosta albie a fluviului, rutele migrarilor ei fiind insemnate cu un fel de borne-indicatoare de oaze, unde reuseau sa cultive pamantul.
Dar poate ca cea mai spectaculoasa descoperire este aceea ce rastoarna cronologia constructiilor megalitice (pietre gigantice delimitand un spatiu sacru). Insusi Mircea Eliade aprecia ca inaintea complexelor de la Stonehenge, Carnac sau Ashdown, datate mileniul IV-III i.e.n., nu exista nimic asemanator in Egipt. Iata ca megalitii saharo-egipteni de la Nabta - ansamblu astronomic si de cult - au fost ridicati in mileniul V i.e.n.! Aceasta senzationala informatie a anului 2000 pune inevidenta doua aspecte esentiale:
1. inainte de Piramide, proto-egiptenii stiau sa manevreze blocuri de piatra de peste 100 de tone;
2. este confirmat pe deplin sensul influentelor cultului mortilor si al observarii astrale, dinspre Mediterana orientala, Malta, si pana in Irlanda de astazi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu