duminică, 24 ianuarie 2010

Civilizatia Moche



O extraordinara descoperire arheologica, privitoare la Civilizatia Moche a fost facuta in siteul Dos Cabezas din Peru. Dspre aceasta civilizatie, care a cunoscut inaintea incasilor cateva secole de inflorire, se stiu foarte putine lucruri. Nu i se cunoaste nici originea, nici destinul, de aceea o masca funerara de arama, admirabil conservata, a fost un pas important in cercetarile care au urmat. Acest "bol" de metal care acum o mie cinci sute de ani a acoperit fata unui om mort a dus la dezgroparea celor mai bogate morminte descoperite vreodata in Peru.


Acesti "moche" se stabilisera in vaile fluviale de-a lungul coastelor peruane de nord intre anii 100 si 800. Principalele lor surse de hrana erau agricultura si pescuitul. Erau constituiti intr-un sistem ierarhic destul de strict si au construit canale, palate si temple. In ciuda absentei unui sistem de scriere, ei au lasat multe dovezi ale gustului lor artistic: vase de ceramica, tesaturi colorate, picturi murale, indraznet colorate, misterioase obiecte de aur, argint si arama. intr-o regiune unde jefuitorii de morminte au devastat totul, vreme de patru secole, s-au gasit inca trei locase funerare unde acestia n-au putut ajunge. In exterior fiecare camera mortuara are o mica statuie de arama reprezentand ocupantul principal al mormantului.


Studiindu-se resturile scheletelor s-au gasit si trei adevarati "uriasi". fata de locuitorii obisnuiti care aveau intre 1,47-1,67 m, acestia aveau intre 1,75-1,82 m si o varsta in jur de 22 de ani. Murisera probabil la interval de o luna unul de altul si cercetatorii presupun ca sufereau de o boala genetica ducand la alungirea oaselor. Principalii ocupanti ai mormintelor erau insotiti de slujitori sacrificati, capete de lama, urcioare si alte vase de ceramica, figurine de arama. Ei purtau masti, bastoane, sulite si alte insemne ale puterii, iar vasele din jur aveau de multe ori forme fantastice de oameni sau animale. Dominante erau imaginile liliecilor, importante simboluri Moche, care apar mai ales acolo unde este vorba de sacrificii umane.





Masca funerara cu ornamentele ei de scoici, cea care a dus la descoperirea mormintelor, apartinea fara indoiala unei persoane importante care asistase la ritualul sacrificiului. O dovedesc armele gasite in mormantul sau, resturile tunicii pe care apare o silueta brodata avand capul, mainile si picioarele aurite, bijuteriile si coifurile cu forme diferite.


Razboinic sau demnitar, omul cu masca reprezinta una dintre multele enigme ale unei civilizatii apuse inainte de a-si dezvalui tainele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu