miercuri, 30 noiembrie 2011

Ziua Națională a României.



Din suma dorintei de unitate a generatii de romani si jertfa armatelor romane, a rezultat la inceput de secol XX, Marea Unire.

Era sfarsitul lui noiembrie, 1918 si dupa doi ani de participare activa la luptele Primului Razboi Mondial, Armata Romana pierduse pe campurile de lupta 350.000 de ostasi. Razboiul se sfarsise iar din cenusa si ranile deschise pe care acesta le lasase pe teritoriul Romaniei, renastea dorinta unei Mari Uniri. Un vis pastrat viu timp de secole in constiinta poporului vorbitor de aceeasi limba si purtator al acelorasi straie, despartiti doar interesele meschine ale unor politici primitive si espansioniste. Asa se face ca in zorii zilei de 1 Decembrie 1918, pe campia de la Alba Iulia erau 100.000 de mii de oameni, veniti din toate colturile regiunilor pentru a sarbatori Marea Unire. Dealtfel, perioada interbelica, cu toate neajunsurile ei (criza economica, reconstructia dupa razboi), a ramas ca una din cele mai frumoase perioade din istoria moderna a Romaniei.



Izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial, gasea proaspatul stat din estul Europei intr-o postura mai mult decat delicata. Pe de-o parte, expansiunea bolsevica, de la granita de est iar pe de alta, legatura de sange a dinastiei regale cu Austria (si implicit, Germania). Astfel, la data de 23 august 1944, “pactul cu diavolul” este facut, regele este obligat sa abdice si Romania intra sub dictatura comunista. De atunci, timp de 46 de ani, importanta zilei de 1 decembrie dispare din calendarele festive. Regimul comunist manifestat screlotic in Romania de catre liderii sai, a aruncat intr-un con de umbra acest stat pentru jumatate de secol. Timp de 50 de ani, romanii au trecut prin toate atrocitatile specific bolsevice. De la arestari politice pana la interceptari ilegale, de la infometare pana la munca fortata. Decenii de crime oribile si lipsuri de tot felul care totusi, nu au putut oprima setea de libertate a romanilor.

Astfel, in decembrie 1989, in Romania avea loc prima Revolutie de stat, transmisa in direct la tv. Romanii si-au castigat prin manifestari si lupte in strada, Libertatea! - cu pretul sangelui varsat al tinerilor revolutionari asasinati miseleste. Intre primele decizii pe care noul guvern democratic le adopta, se numara si reinstaurarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Nationala a Romaniei.

Peste doar cateva zile, si pentru al 23lea an consecutiv de la caderea regimului comunist, batalioanele Armatei Romane vor defila in aplauze, salve de tun si muzica militara pe sub Arcul de Triumf din Bucuresti. Un ceremonial festiv prin care se sarbatoreste victoria si reusita infaptuirii unui vis de generatii.



Se poate spune ca Ziua Nationala a Romaniei, a patimit alaturi de poporul care o cinsteste. Sarbatorita cu fast si emotie in vremurile de pace si prosperitate, ori interzisa in vremurile de oprimare, aceasta a dainuit in spiritul romanilor renascand asemeni unei Pasari Phoenix, vestitoare a libertatii. Garantia libertatii stand tocmai in faptul ca aceasta zi poate fi si este intampinata in fiecare an, cu respectul si fastul cuvenit. Noi, urmasi ai stramosilor care au platit pretul de sange pentru existenta acestei zile in istoria noastra, avem datoria de a le cinsti memoria, an de an, nu doar prin serbarea ei, ci si prin propavaduirea importantei acesteia. Noi, romani din romanii de odinioara, care au pus mai presus decat orice alt orgoliu, interesul de tara, avem datoria de a face la fel, nu doar prin acte si fapte ci prin comportamente care sa cinteasca memoria strabunilor si numele tarii in care ne-am nascut!

S-au scris milioane de cuvinte in cinstea acestei zile de 1 Decembrie si totusi, fara modestie putem spune chiar si dupa atatia zeci de ani, ca, pentru fiecare in parte, 1 Decembrie reprezinta mai mult decat Ziua Marii uniri. Este ziua in care, in sufletele fratilor romani de pretutindeni s-a aprins flacara Libertatii, cea a impletirii unor destine, flacara vie a dreptatii mult asteptate de secole pe meleagurile noii Romanii.



Fastul acestei zile consta, dincolo de marsul cadentat al soldatilor ce defileaza pe strazile din fiecare oras al Romaniei, dincolo de fiecare drapel arborat drept semn al Libertatii, in fiecare traire intensa, a fiecarui roman in parte care va fi, alaturi de fratii sai, pe strazile din Romania, pe cele ale Italiei, sarbatorind cu bucurie si multumire, jertfa stramosilor cazuti pentru apararea unui ideal inaltator: UNIREA!

Acesta este unul dintre putinele fioruri care, mai presus de etnie, religie, nationalitate si sex, incalzeste fiecare inima, umezeste fiecare privire si intr-un final, inclina in semn de respect, fiecare coloana vertebrala, oricat de drepta ar fi ea! La multi ani Romania!

Un articol semnat, Radu Popa
Corectură, Alina Inbrea
Publicat de Agenzia Giornalistica Europea ”EuroItalia”

2 comentarii:

  1. salut,
    vedeti ca nu va ma merge chestia aia cu: "S-ar putea să îţi placă şi: "
    noroc

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna vreme Ioan!

    Eu folosesc Chrome si merge. Am incercat si cu Internet Explorer si merge...

    Multam pentru sesizare, o sa reinstalez gadgetul respectiv!

    RăspundețiȘtergere