duminică, 28 august 2011

Geometria sacră a Catedralelor


Geometria sacră de pe fațadele Catedralelor

Încã din cele mai vechi timpuri, construcţiile cu destinaţie religioasã au respectat o serie de trasee regulatoare în spatele cãrora se aflau diverse semnificaţii. Referitor la Catedrale, primul “mesaj invizibil” este cel al geometriei nevãzute de pe faţadele acestora, care traseazã un Arbore Sephirot (Arborele Vieţii în cosmogonia ebraicã).

Se spune cã în acest fel “mesajul invizibil” al marilor Constructori a supravieţuit morţii Ordinului nãscut din vestigiile Templului din Ierusalim

 
KETER este echivalentul Coroanei, Divinului. HOKHMAH (Khokhmah) reprezintă Înțelepciunea, Începutul, latura masculină a divinității. BINAH este Înțelegerea sau principiul feminin al Divinității. HESED (Chessed sau Ghedullah) întruchipează Bunăvoința, Clemența și Dragostea, acesta fiind opusul lui GEVURAH  (Pahad sau Din) simbol al Puterii, Terorii si Judecății. TIF`ERET ( sau Rachamin) reprezintă Frumusețea, Principiul Armonizant si Gloria. NETZAH (sau Nezakh) este sinonimul Eternității, a Durabilității și al Victoriei iar HOD reprezintă Regalitatea, Maiestuozitatea. YESSOD este reprezentarea Fundamentalului, al Dreptății și nu în ultimul rând MALKUTH ( sau Shekhinah ) sau reprezentarea Imperiului, a prezenței, ultima Sephirah.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu