sâmbătă, 2 aprilie 2011

Nu este nimeni aici...

.

După căderea Troiei, eroii ahei au avut de îndurat multe suferințe, deoarece îi ofensaseră pe unii sau pe alții dintre zei. Necazurile lui Ulise au inceput atunci când acesta a acostat pe insula celor trei giganți cu un singur ochi, Ciclopii. Ulise și însoțitorii săi au sperat că unul dintre ciclopi, Polifem, îi va primi ca oaspeți, însă acesta, dimpotrivă, i-a închis în peștera sa și a început să îi mănânce unul câte unul.

Pentru a scăpa, Ulise l-a păcălit pe Polifem dându-i să bea un vin foarte tare, care l-a amețit. Apoi, Ulise i-a spus că numele său este Outis, care înseamnă ”nimeni”. Când Polifem zăcea beat, Ulise si tovarășii săi au ținut un par în foc până când acesta s-a înroșit, după care i l-au înfipt ăn singurul său ochi uriaș.

Atunci când Polifem a strigat după ajutor, el le-a spus celorlalți ciclopi ca Nimeni l-a rănit, drept pentru care nici unul nu a sărit în ajutor. Dar, la plecare ca să își bată joc de Polifem, care era orb, Ulise i-a spus numele. Prin urmare, tatăl lui Polifem, Poseidon, l-a prigonit pe Ulise timp de zece ani si i-a omorât toți însoțitorii.



Din "Mitologie Universala" de Neil Philip, traducere Vasile Munteanu.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu