sâmbătă, 12 martie 2011

Valea Elfilor - Avalonul din Apenini

.
.
.
Valea Elfilor
Avalonul din Apenini


În inima Apeninilor, la aproximativ 1000 de metri de altitudine, își duce existenta o comunitate formată din aproximativ 100 de indivizi (bărbați și femei) care, cu mai bine de 30 de ani în urma au decis să renunțe la mașinăriile și confortul pe care tehnologia modernă le oferea, preferând să trăiască în pădurile munților ce inconjoară orașul italian Pistoia.

Pe acei tineri, ai anilor 1980 care au renuntat la tot in favoarea muntelui si a sălbăticiei, opinia publică, i-a botezat “Elfi”. Acestia traiesc in principal din mestesugarit, cresterea animalelor si agricultura, dar din cand in cand, unul din ei lasa muntele pentru a merge in oras, de unde face aprovizionarea cu faina pentru paine, seminte pentru legume ori lumanari pentru iluminarea nocturna.



Despre cum a inceput povestea Elfilor din Apenini, o sa va citez cele spuse de Fabio Piacentini, unul din veteranii comunitatii, in cadrul unul interviu realizat in anul 2002 de Silvia Montevecchi.

“Povestea noastra, este o urmare a faptului ca nu ne-am regasit in acest tip de societate, care este creionata frumos pentru a parea una a bunastarii, dar in care, in realitate, vad multi oameni care sufera, multi oameni care nu stiu sa se relaxeze, care nu sunt fericiti. Ca urmare, noi am incercat sa creem o solutie alternativa, care se dorea a fi o insulita a fericirii. [...]


Astazi, multi oameni nu vad viata fara energie electrica, televiziune, si multe alte accesorii. [...] In stilul nostru de viata, necesar este un singur lucru: ca fiecare familie sa aiba in grija cel putin un hectar de pamant, pentru cultivare. Astfel, o familie compusa din patru persoane, traieste decent de pe urma unui hectar de pamant, un an.
De fapt, la inceput, consideram aceasta initiativa un experiment prin care se putea demonstra ca se putea trai fara iluziile societatii capitaliste. Desigur, pentru cine doreste. Apoi, ceea ce ar fi trebuit sa fie un experiment a devenit un stil de viata.”

Astăzi, Elfii din Apenini sunt constituiti intr-o asociatie, primesc vizitele drumetilor si dau oricui are nevoie un pat si un blid de mancare, intotdeauna in schimbul unei maini de ajutor la treburile zilnice.


Voi reveni cu detalii dupa vizita pe pamanturile lor!

2 comentarii:

  1. Dupa cate stiu, exista si la noi astfel de grupuri prin tara... denigrate de diverse structuri, laice si religioase deopotriva.
    Daca as avea cu 20 de ani mai putin si alta situatie familiala... zau ca nu m-ar opri nimic sa fac si eu la fel...
    Dar fiecare are o viata si un destin... Eu incurajez mult tinerii care pot face asa ceva, chiar daca ma vad injurata si amenintata pentru asta...
    Multumesc pentru aceasta oaza de speranta!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristiana,

    O discutie referitoare la acele grupuri existente la noi, pe cand? :D

    RăspundețiȘtergere