Un mit care nu ar trebui sa existe:  

Posted by Admin in ,

.

Harta imposibilă.


Una din hartile amiralului turc din secolul 16, Piri Reis, starneste controverse si poate da peste cap toata istoria umanitatii.

.
Concluziile savantilor – o harta facuta din avion sau alt aparat de zbor, o harta mai veche decat gheata care acopera Antarctica, o harta mai detaliata decat hartile tactice ale armatei americane, o harta pe care a folosit-o si Columb ca sa “descopere” America – o harta venita din adancurile istoriei umanitatii care ne poate schimba sistemele de valori sau istoria asa cum o stim.
 .          
Piri Reis a fost un faimos amiral turc din secolul saisprezece, care avea ca pasiune colectionarea de harti de navigatie vechi. Dupa o batalie pe mare, amiralul a capturat cativa marinari dusmani. Unul dintre ei, ca sa scape cu viata, s-a laudat ca a fost pilot in flota lui Columb pe parcursul celor trei voiaje ale acestuia in Lumea Noua. Piri Reis, intotdeauna in cautare de noi informatii, l-a intrebat pe om daca Columb a descoperit Lumea Noua din intamplare sau stia ca exista pamant peste ocean. Pilotul I-a raspuns ca acesta avea o harta, a carui copie o detine si el, si pe care I-a inmanat-o amiralului. Acesta, folosindu-se de ea si de colectia lui de harti antice, a desenat o harta a lumii in 1513. Aceasta este povestea hartii lui Piri Reis, mai mult sau mai putin romantata. Surprizele si semnele de intrebare de-abia acum incep.
.
.
      
In 1929, un grup de istorici, cercetand sectiunea haremului Palatului Topkapi din Istambul, au gasit aceasta harta intr-o gramada de moloz. Istoricii au fost uimiti cand au descoperit ca harta prezinta clar coasta de nord si de sud a continentului american. Si mai uimiti au fost sa descopere pe vechea harta facuta la 1513, continentul Antarctica, care nu a fost descoperita pana in 1818.
         
In 1953, un ofiter al marinei turce a trimis harta lui Piri Reis Inginerului sef al Oficiului Hidrografic Naval al Statelor Unite. Pentru a o cerceta, acesta i-a cerut ajutorul capitanului Arlington T. Mallerey, cu care mai colaborase, o autoritate in materie de harti antice. Raportand harta la cele existente, aceasta nu numai ca s-a dovedit a fi perfecta, dar chiar a mai adus corecturi hartilor moderne. De exemplu, pe harta lui Piri Reis, Groenlanda e reprezentata prin doua insule separate. Aceasta informatie a fost confirmata recent de un explorator polar francez, care a descoperit cu ajutorul sondelor ca sub stratul de gheata sunt intr-adevar doua insule. In Antarctica, prin acelasi procedeu s-a descoperit ca sub calota de gheata exista vaile si muntii descrisi de harta lui Piri Reis, deoarece harta reproduce nu numai conturul continentelor, ci da si indicatii topografice privind interiorul acestor continente. Lanturile muntoase, varfurile, insulele, fluviile si platourile sunt insemnate cu cea mai mare exactitate. 


Confirmand toate acestea si multe alte lucruri, cartografii Marinei Americane au ajuns la urmatoarele concluzii:
 
1. Columb a avut o harta in calatoria sa spre America, care arata coastele Yucatanului, Guatemalei, Americii de Sud pana la Stramtoarea Magellan si o mare parte a coastei Antarcticii.
 
2. Harta originala are cel putin 5.000 de ani, iar unele date arata ca poate chiar mai mult. Unele parti de uscat care apar pe harta sunt acoperite de gheturi de mii de ani.
 
3. Doar cartografi foarte experimentati din zilele noastre ar putea desena o harta cu un grad de acuratete atat de mare, si numai dintr-un avion.
          
Ca sa adanceasca misterul acestei harti, studii ale unor profesori ca Charles H. Hapgood sau Richard W. Strachan au aratat ca originalul hartii dupa care s-a inspirat Piri Reis a fost o fotografie aeriana de la o foarte mare inaltime, deoarece harta seamana perfect cu o fotografie a pamantului realizata din satelit, unde, datorita formei sferice a Pamantului, continentele situate mai departe de centrul imaginii “aluneca in jos” , la fel ca pe harta lui Piri Reis.
         


Capitanul Mallery sustine de asemenea ca harta nu se putea realiza decat dintr-un aparat de zbor, fiind prinse pe ea piscuri muntoase din nordul Canadei si din Alaska care nu erau trecute nici pe hartile strategice ale Armatei americane. Pe langa asta, adauga el, “stiau sa calculeze longitudinea, lucru pe care noi inca nu il stiam acum doua sute de ani”.
 .
Profesorul Charles H. Hapgood sustine ca deoarece calota glaciara a Antarcticii se presupune ca are 100 de milioane de ani, exista doua posibilitati asupra perioadei in care a fost facuta harta initiala: ori calota glaciara este de factura recenta, cateva mii sau zeci de mii de ani, ori originalul hartii a fost facut acum milioane de ani, cand inca omul nu exista. Aceste doua prezumtii sunt respinse de comunitatea stiintifica, deoarece fiecare dintre ele ar da peste cap tot ceea ce credem noi ca reprezinta istoria umanitatii, de aceea harta lui Piri Reis este considerata doar o curiozitate, printre multe altele care ne-ar schimba poate sistemele de valori sau istoria.

This entry was posted on sâmbătă, 26 februarie 2011 at 23:45 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

4 comentarii

Radu, Corinna eu nu am pus link aici, Doamne fereste, nu vreau sa se creada ca imi fac publicitate SPAM...
Nici nu stiu cum se poate scoate linkul de aici...
Am devenit ipohondra!! :)) dar primesc mailuri urate din cauza ca sustin CULTURA DACICA PROFUNDA... pe care cineva de pe facebook (caci altfel scria pe adresa de pe bloguri, de yahoo) spune ca a fost PSEUDOCULTURA...
TRIST, FOARTE FOARTE TRIST..dar normal dupa cum suntem bombardati de structuri diverse cu barbarismul dacilor...
Scuze pentru deranj... intrasem ca sa va votez!!
Toate cele bune!!

27 februarie 2011, 14:24

@Cristiana:

Bun venit pe Geticul, inainte de toate.

Cat despre link, stai linistita, daca il consideram spam, nu publicam (tu neintrand in aceasta categorie).

Semnalezi o problema pe care eu o citez de vreo 10 zile incoace. De tot atatea zile incerc fara succes sa imi sterg contul de pe Facebook (lipsit de succes).

Exista opinii diverse de ale noastre dragii mei, nu este o noutate. Nou este faptul ca aceste opinii incep sa nu mai fie exprimate intre injuraturi (vezi Youtube.com) ci sunt prezentate ca niste contra-studii. Ceea ce avem in comun cu aceste persoane care au o opinie diferita de a noastra, este faptul ca atat noi, cat si ei, trebuie sa ne batem capul de pereti intru cautarea dovezilor care sa sustina ceea ce afirmam. Despre cei care sar acest pas, imi pare rau - natura, are greselile ei.

Capul sus, noi cu felia noastra, ei cu a lor. Avem prea multe de facut pentru a ne impiedica de niste fire de praf...

Ganduri de bine!

28 februarie 2011, 01:02

foarte interesant articol !
chiar voiam sa citesc despre asta

3 martie 2011, 14:01

@shakula, bun venit!

Nu putem decat sa ne bucuram ca place. Navigare placuta!


Ganduri de bine!

3 martie 2011, 14:03

Trimiteți un comentariu