luni, 28 februarie 2011

Cifruri ale caror solutii, s-au pierdut in istorie...

.
Cifrul Dorabella

Fascinatia compozitorului britanic Edward Elgar pentru coduri, a mers pana intr-acolo incat acesta codifica propriile creatii musicale. De exemplu, compozitia “Variatiuni pe o tema muzicala”, este mai cunoscuta sub numele de “Enigma”, din pricina comentariului criptic scris pe notele de program pentru prima reprezentatie a piesei, in anul 1889.



“Nu voi explica Enigma” – afirma compozitorul, “Intelesul ei ascuns”  si va avertizez ca aparenta legatura dintre Variatiuni si Tema este adesea neintemeiata; mai mult, pe parcursul intregii piese se desfasoara o alta tema, dar care nu este “interpretata”.

Mai mult decat atat, fascinatia lui Elgar pentru intelesurile ascunse, s-a manifestat si dincolo de portativ. Scrisorile pe care le trimitea prietenilor sai fiind pline de intelesuri ascunse si jocuri de cuvinte.
 .

.
Pe data de 14 iulie 1897, Elgar a trimis o scrisoare unui prieten mai tanar, scrisa cu un cifru care pana in ziua de astazi nu si-a gasit solutia. Mesajul este compus din 87 de caractere si pare sa foloseasca un alfabet din 24 de litere. Desi analiza de frecventa sugereaza faptul ca dincolo de simbolurile reprezentate sta o secventa relativ simpla, nici un spargator de coduri nu a reusit sa il fisureze macar, cu ajutorul acestei metode. Unii criptanalisti au folosit o cheie descoperita in una din cartile lui Elgar, in care a notat simbolurile folosite in cifrul Dorabella, insa aplicarea acesteia cifrului nu releva un mesaj inteligibil.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu