luni, 21 februarie 2011

Istoria, fără secrete...

.

”Ultima cină”  dezvelită de secrete


.
”Ultima cină” sau ”Cenaclul” este o pictură realizată in două straturi de tempera si ulei pe un suport gipsat. Aceasta masoară 8,80 x 4,60 metri si a fost realizată intre anii 1494 si 1497 de catre artistul fiorentin Leonardo da Vinci.
.

.
Această pictura este una dintre cele mai mari realizate de artist si singura pictură murală a acestuia care a rezistat până in zilele noastre. Această reprezentare imortalizează momentul imediat următor după ce Iisus afirmă ”Unul dintre voi mă va trăda.” Leonardo a reprezentat emoțiile, reacțiile și gesturile apostolilor prezenți la cină, după afirmarea acestui lucru de catre Iisus.
.

În realizarea acestei lucrări, Leonardo a decis să experimenteze o nouă tehnică, cea a culorilor pe ulei. Deși efectul imediat a utilizării acestei tehnici a fost admirația întregii comunități artistice a vremii, în timp, decizia artistului s-a dovedit a fi una pripită, deoarece, la nici două secole de la terminarea lucrării, aceasta se afla intr-o evidentă stare de degradare. Totuși trebuie menționat că la acest fapt a contribuit si umiditatea din încăperea in care este pictura.
.

.
Astăzi, cu ajutorul tehnicii, a fost posibilă restaurarea picturii așa cum nimeni nu a mai facut-o până acum. O să las imaginile să vorbească, dacă totuși aveți nelămuriri sau vreți sa vedeți mai bine un detaliu anume, puteți lăsa un comentariu.
































Imaginile sunt preluate din documentarul realizat de http://www.leonardo3.net/leonardo/home.htm

5 comentarii:

  1. Pfffuaaa, i-am luat fatza Shrekului, cand s-o intoarce acasa! Daca ai stii ce controverse a stranit de zeci de ori, pictura asta, pentru noi! Si numa' dimineata, la cafea, cand mie mi se pare viata frumoasa, il apuca! i-am taiat elanul, cu asta! ne certam pe Da Vinci si pe tabloul asta, de ziceai ca suntem niste mari critici de arta, si Leonardo un idiot de zugrav vopsitor!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Dr. Lecter

    Data asta nu îți cer procent din câștig.

    RăspundețiȘtergere
  3. f bine documentat...sunt inca foarte multe de spus despre ea. acum nu stiu daca Leonardo s-a gandit vreodata cate contraverse va starni lucrarea lui:)
    ma deranjeaza faptul ca iti insemni pozele exact pe mijloc si imi iei placerea de a privi acuratetea lor.poti face asta foarte bine intr-un colt in partea de jos.
    blogul tau este unul de exceptie! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Karina

    Bun gasit!

    Cu siguranta Leonardo a dorit s-o faca in stilul sau. Acest lucru a starnit controverse.

    Imi pare rau pentru inconvenienta legata de semnarea imaginilor.

    Multumesc pentru aprecieri! Apropo de blogging, un semn la radu.historia@yahoo.com se poate? As dori sa discutam un aspect.

    Ganduri de bine! Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
  5. controverse:)) erata:)
    ma voi inscrie eu, sunt licentiata arta sacra... sa vedem ce iese:))

    RăspundețiȘtergere