duminică, 9 ianuarie 2011

10 intrebari referitoare la Alchimie




1. Ce este alchimia?

Alchimia este o stiinta spirituala in care religia, filosofia si tehnica de laborator coexista si se identifica. Dupa cum afirma Canseliet, alchimia este samburele unei traditii foarte vechi numita si Universala, deoarece se poate identifica in orice epoca, in orice colt al lumii, aceasta stand chiar la baza religiilor.

2. Cand a aparut Alchimia?

Alchimia occidentala, cum o cunoastem astazi, a fost formulata in secolul II d.Hr. in Alexandria, pe teritoriul Egiptului, intr-un ambient neoplatonic-gnostic. Originile acestei stiinte insa se pierd in negura vremurilor, poate pana in pierduta Atlantida.

3. Care este scopul acestei stiinte?

Piatra filosofala, adica atingerea evolutiei perfecte, atat in plan uman cat si mineral.

4. Este posibila transformarea diverselor metale in aur, in Alchimie?

Da, si transmutarea metalelor este doar una din proprietatile Pietrei Filosofale (numita si Donum Dei, darul divin).

5. Care sunt proprietatile sau aplicatiile Pietrei Filosofale?

Elixirul vietii lungi, constiinta divina si transmutarea.

6. Prin ce metode anticii puteau atinge aceste scopuri? In special transmutarea, considerata si astazi, un procedeu imposibil de catre stiinta?

Alchimistii cunosc si folosesc o energie speciala, numita in mediul lor ”focul secret”. Este acest agent cosmic, ”detaliul” care face posibile transmutarile fie la nivel fizico-chimic cat si la nivel spiritual.

7. Alchimia nu este deci, o disciplina ce opereaza doar la nivel spiritual ca un tip de yoga, sau de magie naturala?

Nu. Adevarata Alchimie se lucreaza in laborator utilizand cuptoare, materiale, instrumente specifice si substante minerale supuse actiunii ”focului secret”.

8. Elaborarea pietrei depinde de cresterea nivelului spiritual al alchimistului?

Intre aceste doua aspecte, exista o legatura. Ambele depinzand reciproc, de cealalta. Reusita operei este oferita de Dumnezeu doar sufletelor elevate. Ajutat de resturile vii si radiante ale focului secret si de fluxurile purificatoare, Alchimistul trece gradual prin transformarea interioara si deschiderea constiintei. Acest proces vor trensforma in cele din urma, un simplu om, intr-un zeu.



9. Care este dieferenta intre ”principiul umed” si ”principiul uscat” despre care vorbesc des textele alchimice?

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca ambele principii, pornesc din puncte comune. Principiul umed presupune lucrul cu temperaturi joase si folosirea in lucru a vaselor si ustensilelor de sticla. Ca materiale de lucru, se folosesc aurul si mercurul. Principul uscat, in schimb, inseamna lucrul cu temperaturi inalte si spre deosebire de ”principiul umed”, timpii de lucru se micsoreaza de la cativa ani, la cateva saptamani.

10. De ce a ramas un secret cunoasterea pietrei, avand in vedere priprietatile sale exceptionale?

Cunoasterea ”focului secret” si punerea pietrei in maini gresite, ar putea avea consecinte nefaste atat pe plan social cat si pe plan economic, fara sa ne gandim la cel spiritual. De mentionat este si faptul ca cele doua elemente, nu se obtin deloc usor. Au fost foarte putini alchimisti in istorie carora le-a fost oferit donum dei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu