“Promit sa mentin pur corpul meu, sa fiu sarac si supus fata de Dumnezeu si Fecioara Maria, si fata de dumneavoastra, Maestru al Ordinului Teutonic, si fata de succesorii dumneavoastra, dupa cum sta scris in regulamentul Ordinului: supus pana la moarte.”
“GOTT MIT UNS!”
strigat de lupta teutonic
Ordinul Teutonic in Transilvania
Dupa campania militara din Cilicia (care a reprezentat un dezastru rasunator in istoria Ordinului, sfarsindu-se cu moartea Marelui Maestru Heinrich Bart, sia unui important numar de cavaleri), Hermann von Salza este desemnat noul Mare Maestru al Ordinului Teutonic (al patrulea, mai precis).
.
.
Hermann a fost convocat de Andrey, regele Ungariei, pentru rezolvarea unei situatii delicate ce depasea, din cate se pare, puterile Ungariei. Frontierele acesteia erau amenintate de incursiunile cumanilor, “paganilor” si ale “barbarilor” (denumiri pe care regele ungur le gasea potrivite pentru a descrie valahii). Interventia teutonilor in favoarea Ungariei in aceasta situatie ar fi avut implicatii religioase si mai mult decat orice acoperire religioasa.
.
.
Inca de la debutul relatiilor ungaro-teutonice, regele Andrey s-a dovedit a fi foarte ingaduitor, acordand cavalerilor imunitate fiscala si stapanirea zonelor cucerite. Regiunea Siebenburgen, numita si “a celor sapte fortarete”, era inca una slab dezvoltata, motiv pentru care, teutonii, luand-o in posesie, au inceput sa ridice fortarete si palisade, desi o confruntare (concomitenta cu lucrarile la aceste fortificatii) cu armata cumana nu s-a dovedit a fi o proba dificila pentru cavaleri, acestia reusind sa o infranga si sa o disperseze fara dificultati.
.
Problemele in “parteneriatul” (a se citi interdependenta) ungaro-teutonic, au inceput sa apara atunci cand teutonii nu au mai tinut cont de linia defensiva, transformand o campanie de eliberare a unor pseudo-teritorii ungare, intr-o campanie de cucerire de noi teritorii in numele Ordinului Teutonic. Astfel, nobilimea huna intra in panica, anticipand o posibila intoarcere a armelor teutonice impotriva Ungariei. De notat faptul ca in jurul anului 1220, Ordinul Teutonic avea in stapanire 5 castele in Transilvania.
Acesta este momentul in care Andrey, sub presiunea nobilimii hune, decide sa exonereze Ordinul Teutonic de misiunea incredintata. Situatia ia o turnura neasteptata atunci cand, mai-marii Odinului Teutonic refuza propunerea invocand drepturile de episcopi locali de care cavalerii dispuneau.
.
Regele ungur le refuza acestora drepturile invocate, iar o miscare gresita a teutonilor -trimiterea unei petitii Papei- ii arunca pe acestia in disgratie. Un corp militar este trimis sa ii escorteze pe acestia la expulzarea din Transilvania.
.Andrey, nu va mai apela de atunci la serviciile niciunui Ordin Cavaleresc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu