duminică, 24 octombrie 2010

Ritualuri pagane.



Sarbatoarile soarelui si a lunii

Sarbatorile soarelui si a lunii fac parte din salba de sarbatori antice Europene care au supravietuit timpului fizic si istoriei pana in zilele noastre, cu precadere in zona Germaniei de astazi. Aceste sarbatori care aveau rolul de a aduce fertilitate si bunastare cereasca anului ce incepea se desfasurau anual, nu mai tarziu de data de 25 martie.



“Cartea Incantatiilor” pastreaza o marturie vie si clara asupra acestei sarbatori, cuprinzand in paginile sale una din incantatiile samanice care se rosteau pentru fertilitatea campurilor.

Ceremonia incepea la adapostul rece al noptii, inaintea rasaritului si se termina cand soarele apunea, adica la sfarsitul zilei. Practic, activitatile ritualice aveau trei scopuri: intrarea in raport cu soarele si cu puterea sa asupra vitalitatii campurilor; invocarea Mamei Naturi pentru binecuvantarea rodului; protejarea acestuia de pagubele provocate de eventualii magi dusmani.



“Cartea Incantatiilor” spune, referindu-se la acest ritual:

“Noaptea, inaintea rasaritului, ia patru bulgari de pamant din patru laturi ale pamanturilor si insemnati locul de unde le-ati gasit [...] tot inaintea rasaritului, ia miere, ulei, drojdie si lapte de la toate vacile de pe camp, si o bucata din fiecare arbore care creste pe pamant, mai putin din acei arbori de esenta dura, ia o parte din fiecare planta cunoscuta, exceptand brusturele, varsa peste acestea roua lunii si apoi las-o sa picure de trei ori peste cei patru bulgari de pamant”

Dupa cum se poate remarca, se discuta despre un ritual de o complexitate incredibila. Strangerea tuturor acestor ingrediente necesita zile de pregatire si cautare. Interesant de remarcat este legamantul intre natura si formele de sacralizare si ritualizare a acesteia.  Arborii de esenta dura nu se includ in acest ritual probabil pentru ca au un ritm de crestere lent, caracteristica nedorita pentru un ritual de fertilitate al roadelor care cresc repede.

Roua era un lichid sacru. Se dispersa pe Pamant pe durata noptii si umplea de nutrimentul zilnic Arborele Lumii de catre Surorile Wyrdului, trei entitati sacre care simbolizau inima cosmosului.

-va urma-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu