sâmbătă, 20 februarie 2010

Sunet de corn dacic, din Scandinavia...



Împinşi de marea năvălire a hunilor, getii din Europa de răsărit au ajuns până în Scandinavia. În Evul Mediu se spunea că strămoşii danezilor s-au numit iniţial daci şi că au venit în zona Mării Baltice de la Marea Neagră.




Carolus Lundus (Karl Lund) de la universitatea din Upsala remarca, în secolul al XVII-lea (1687), asemănări între credinţele religioase vikinge şi cele geto-dacice; ambele popoare adorau ca zeu principal pe Zalmoxis, în lucrarea de referinţă „Zamolxis primus Getarum legislator“.

Regii danezi, până doar acum câteva sute de ani, se auto-intitulau „reges daciae”, păstrând astfel memoria ancestrală a originii lor. La 1275, este menţionat un rege danez numit Petrus de Dacia, aflat în fruntea unui... „Colegiu al Daciei”!

O baladă normandă afirmă ca normanzii (danezii, stabiliţi în nord-vestul Franţei) îşi au originea la "mult marele fluviu Dunăre…numiţi Dani, care erau anticii Daci…"


Ou de Danube un flum mult grant,
K'Ester claiment, cler e luisant,
Ki le regnes vait devisant,
A cele part torne en corant
Furent cil apele Dani,
Ki esteient ancieis Daci…



Unde Dunărea, un fluviu mult grandios
Care este ?, clar şi luminos,
Care domina ?…?….
La acea parte întoarce alergând
Fură deci numiţi Danezi,
Care erau anticii Daci…

Danezii se mândreau în cronicile lor că se trag din daci. Ba, în Evul Mediu, se numeau chiar daci, care erau cunoscuţi cu numele de dacianini de către ruşi. H.C. Andersen povestitorul , trecând în anul 1841 prin ţara noastră, notează că totul pe aici are un caracter danez.



Ce-l făcea pe Bolliac să asemene "Pescer'a cu olele pre muntele Lespedei cu dolmenulu danesu şi cerculu de pietre sepulchrale?" Nu ne-am mira la o legătură strânsă reluată astăzi: Mircea Eliade în "De la Zalmoxis la Gengis-Han," Editura ştiinţifică şi enciclopedică, 1980, pag. 83-84 afirmă că: "La începutul Evului Mediu, termenii de Gothia şi Geţia se aplicau Danemarcei şi peninsulei Iuthlanda şi pe hărţile medievale, Danemarca era numită Dacia sau Gothia, căci în Evul Mediu daci era sinonim cu dani." Adam de Bremen amestecă goţi, geţi, danezi şi-i numeşte pe toţi hiperboreeni.

Apoi citează pe Guillaume de Jumieges (sec.XI), care spunea că Dacia (adică Danemarca) era locuită de goţi, care aveau mulţi regi înzestraţi din abundenţă cu ştiinţa admirabilelor filosofii, mai ales Zeuta şi Dichineus, şi la fel Zalmoxis. E vorba de vreo tradiţie, intuiţie a unui trecut de o valoare care a depăşit timpurile? Dar, nesuferind de o amnezie a spiritului strămoşesc, noi ne situăm pe poziţia vechimii arhaice.

12 comentarii:

  1. Este fascinant blogul dumneavoastra!
    Tin sa va multumesc ca m-ati ajutat sa-mi imbogatesc aria tematica a blogului meu:"IONEL MESAROS-BLOG PERSONAL"!
    Va astept in spatiul meu virtual!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru gandul bun.

    Cu mare placere o sa arunc un ochi pe blogul dumneavoastra.

    Ganduri de bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Teoria lui Roesler sustinea ca dupa retragerea aureliana 271(poate gresesc anu) in Moenzia inferior.Hunii care au venit in teritoriul dacic nu au gasit nici un neam. Si ceea ce spui tu rastorna aceasta teorie,inca o dovada ca-i falsa.
    cu respect

    RăspundețiȘtergere
  4. Teoria este o utopie in totalitate.

    Arcul Carpatic reprezinta "vatra" Europei, si asta nu este un secret. Secret e faptul ca in unele locatii din tara s-au gasit urme ale unor civilizatii mai vechi si mai avansate tehnologic decat dacii.

    Cat despre romanizare si retragerea Aureliana..va propun un exercitiu simplu. Considerati "cantitatea" de timp de 2.000 de ani, o ora. Cat din aceasta ora reprezinta "romanizarea"? Exact, aproximativ 5 minute.

    Ganduri de bine!

    P.S. Retragerea Aureliana este intr-adevar asociata anului 271, desi nu e clar daca a fost acela anul. In orice caz, s-a desfasurat pe durata a mai mult de un an in intervalul 270 - 275 d.Hr.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am o sugestie: ar fi util pentru cititori sa regaseasca si ceva trimiteri bibliografice la finalul artcolului, in eventualitatea in care vor sa aprofundeze subiectul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nefiind mare istoric, totusi gasesc cu placere in acest articol informatiile date de un profesor de-al meu din liceu care pot spune ca ne-a invatat o istorie foarte placuta !
    Frumos !

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ihriel

    Bibliografie

    1. Nicolae Densuşianu, Dacia Preistorică, ediţia II, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1986.
    2. Constantin Paşcu-Taşbuga, Cavalerul dac Regalian, Rev. Dacoromânia, anul V, nr. 34, p.3.
    3. Marija Gimbutas, Civilizaţie şi cultură, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1989.
    4. Nicolae Miulescu, Da.ksa God ’ s Country, Ed. Nagard,Veneţia, 1975.
    5. Popescu-Puţuri, Pe urmele strămoşilor, Rev. Magazin istoric = M I.
    6. Mioara Căluşiţă-Alecu, Zalmoxis, ediţia II, Ed. Miracol, Bucureşti, 1993.
    7. Mioara Căluşiţă-Alecu, Limba românilor, Ed.Miracol, Bucureşti, 1994.

    @Eldariel

    Ma bucur ca iti place!

    RăspundețiȘtergere
  8. cit de multa istorie s-a facut uitata...modelele razboinice demne de urmat ale stramosilor nostri au devenit sublime dar inexistente
    ar trebui predata adevaratele valori in scoli..valorile noastre, cele ce au civilizat europa

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt de acord cu tine, Karma, insa, atat timp cat prin comportamentul nostru (individual sau colectiv) nu reflectam aceste valori, le putem invata, nu in una, ci in "n" scoli.

    Ganduri de bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. Uite ceva nou despre daci! Nu stiam de migratia catre Scandinavia! Perfect logic, dealtfel.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cer permisiunea de a face referire pe blogul meu la unele articole de pe acest blog (care-mi place foarte mult). Tocmai intentionam sa scriu un articol despre asemanarea dintre Walhalla a vikingilor cu lipsa fricii in fata mortii a dacilor. Mentionez ca, deoarece articolele sunt lungi, s-ar putea sa copii anumite pasaje si sa le public pe blogul meu (ca argument), insa voi specifica intotdeauna sursa.
    Ma bucur ca am gasit blogul acesta! Astept nerabdator mai multe articole.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere