“Rasfoiam” cateva randuri dintr-o scriere referitoare la civilizatia Maya, si am dat peste pasajul de mai jos care se refera la disparitia unei civilizatii (aproape) perfecte. Sa vedem in ce conditii a disparut, apoi va rog sa vizionati mental situatia actuala a omenirii.
“PRĂBUŞIREA
Rivalităţi Fatale
Războaiele dezlănţuite s-au adăugat altor presiuni – suprapopulare, distrugerea mediului, secetă, extravaganţă – care au împins civilizaţia maya clasică la decădere treptată şi colaps.
[...]
Cancuénul a fost una dintre ultimele piese de domino importante care au căzut în valea Râului Pasión, parte a vechiului centru maya, aflat în prezent în Guatemala. Civilizaţia care dominase regiunea timp de 500 de ani aluneca într-un declin prelungit şi inevitabil.
În vreme ce războaiele şterseseră de pe faţa pământului câteva oraşe-stat puternice, altele au dispărut pur şi simplu. Kuhul ajaw-ii, sau Domnii Sfinţi, care îşi proslăviseră toate faptele în picturi murale, sculptură şi arhitectură, nu mai comandau noi opere. Scrierea hieroglifică devenise tot mai rară în locuri publice şi datele din Calendarul Lung aproape că dispăruseră de pe monumente.
Populaţia scăzuse drastic. Nobilii abandonau palatele, iar în ele se mutau intruşi, care făceau focul în vechea sală a tronului şi construiau şoproane lângă pereţii sfărâmaţi. Apoi, până şi intruşii au plecat şi jungla a revendicat ce rămăsese în urma lor. În alte părţi, în zona de şes Petén, din Guatemala, şi în sudul Mexicului, prăbuşirea a durat mai mult.
Chiar pe când Cancuénul cădea, conducătorii marelui oraş-stat Tikal, din nordul Peténului, construiau structuri ceremoniale.
30 de ani mai târziu însă populaţia Tikalului a început să scadă vertiginos. Ultimul său monument datat a fost inscripţionat în 869.
Până în anul 1000, civilizaţia maya clasică încetase să existe.
O întrebare fascinează oamenii de ştiinţă şi publicul încă de pe când, în secolul al XIX-lea, exploratorii au început să descopere “oraşele pierdute” din Petén: Cum a putut una dintre marile civilizaţii ale lumii antice să dispară pur şi simplu?
[...]
Sistemul a prosperat – este adevărat că excesele sale au creat arta şi ştiinţa care definesc cultura maya ca fiind una dintre marile culturi ale antichităţii – atâta vreme cât pământul putea satisface nevoile de bază ale oamenilor. La început era uşor, când oraşele erau mici şi resursele erau relativ abundente; cu timpul însă populaţiile în creştere, nobilimea în expansiune şi rivalităţile dintre oraşele-stat au depăşit capacităţile mediului.
[...]
În cinci ani, haosul generalizat bătea la porţile oraşului. Într-o zi nefastă, gloria acestuia s-a stins, încă o stea apusă a civilizaţiei maya clasice.
Ultimul cuvant il aveti voi…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu