File de mitologie - Inima Pomonei  

Posted by Admin in


Pomona era o nimfa a padurii care isi iubea livada de meri. Intotdeauna avea un cutit in mana pe care il folosea pentru a scurta o ramura sau pentru a taia ceva. Dorind sa fie lasata in pace, a construit un gard in jurul livezii pentru ca nimeni sa nu poata intra.
Intr-o zi , zeul Vertumnus a trecut pe acolo si a fost imbatat de frumusetea ei. S-a indragostit de ea pe loc. De atunci, el trecea zilnic pe langa gardul ei deghizat diferit. Intr-o zi, acesta era un culegator avand un cos plin-ochi de roade. Alta data,e ra un cosas ce venea cu un snop de fan pe umar. Insa Pomona nu i-a aruncat nici macar o privire, niciodata.
In cele din urma,Vertumnus s-a transformat intr-o batrana si a indraznit sa intre in livada Pomonei. Asezandu-se alaturi de ea sub un mar,a implorat-o pe Pomana sa il accepte de sot pe Vertumnus,pentru ca el a fost primul care a crescut merii pe care ea ii iubeste. Prin urmare,era singurul care putea sa o inteleaga cu adevarat. Cuvintele lui Vertumnus au inmuiat inima Pomonei si, atunci cand el s-a intors in forma sa reala - un tanar stralucitor ca soarele - a fost de acord sa-i fie sotie.

This entry was posted on duminică, 3 aprilie 2011 at 20:43 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 comentarii

Din mitologia carui popor e legenda asta? Vertumnus suna cumva etrusc, poate preluat de greci sau latini...

3 aprilie 2011, 23:00

Sursa mea o da ca romana, dar am ceva indoieli.

4 aprilie 2011, 01:02

Trimiteți un comentariu