miercuri, 16 februarie 2011

Etruscii - o cultura avansata a lumii antice


Despre civilizatia care a locuit in nordul Peninsulei Italice intre aproximativ 1.000 - 400 B.C. si nu se stiu foarte multe nici azi, datorita faptului ca odata cu aparitia latinilor, etruscii au fost ori eliminati, ori absorbiti in viitorul colos ce va domina in urmatoarele secole intreaga Europa. Principalele surse din care istoricii au adunat despre ei marturii sunt mormintele, pline atat de obiecte (casnice sau religioase ) cat si inscriptii.

Nu voi intra acum in detalii cu privire la limba etrusca (limba ce desi are un alfabet foarte simplu, gramatical nu este inrudita cu nici una din familiile de limbi cunoscute din antichitate) si nici la originea populatiei care isi spunea Rasenna ; despre ce vreau sa vorbesc in randurile urmatoare este gandirea si nivelul de dezvoltare atins de acest popor, care reiese din izvoarele istorice ale popoarelor vecine si din vestigiile etrusce.

Astfel,in perioada in care dacii nostri erau poligami iar grecii isi valorau nevestele doar cu putin mai mult decat pe sclavi, femeia etrusca avea drepturi egale cu barbatul; ea participa la fesitivitati alaturi de sotul ei, lua decizii si era mentionata in documente privitoare la decese sau ofrande, uneori chiar singura. Comportament care n-a ramas fara rasunet pe restul continentului, grecii si romanii relatand in scrierile lor despre comportamentul imoral, din punctul lor de vedere, al femeilor etrusce.

In ce priveste politica etruscilor, se pare ca cele 12 triburi principale , initial conduse fiecare de un rege, aveau un sistem extrem de complex pentru acea perioada, care de altfel pare sa ii fi inspirat si pe romani in organizarea republicii lor. Existau magistrati alesi periodic care se intruneau pentru a lua decizii comune in numele tuturor comunitatilor etrusce, comunitati care aveau un rest autonomie si se guvernau independent.

Economia etrusca, de asemenea, era foarte bine dezvoltata, incepand de la ocupatiile de tineau de exploatarea resurselor pana la schimburi comerciale cu grecii, fenicienii etc. Domeniul de excelenta pare sa fi fost prelucrarea metalelor, iar dovada in acest sens avem calitatea superioara a armamentului descoperit de arheologi, maiestria bijuteriilor care ar putea rivaliza cu orice bijuterii moderne in privinta preciziei executarii lor.

Desi din arheologie nu prea avem dovezi in acest sens, din marturiile grecilor se pare ca si medicina etrusca era extrem de avansata, privita in unele cazuri de catre popoare mai superstitioase drept magie. Gasim totusi in mormintele etrusce lucrari dentare excelente, printre care punti din aur, ceea ce da indicii macar in privinta nivelului la care ajunsese medicina dentara.

Cat despre religie, nu se stie clar cine pe cine a influentat, dar asemanarile dintre zeitatile etrusce (mai tarziu devenite romane) si cele grecesti este izbitoare. Avem prin urmare o trinitate etrusca: Tinia, Uni si Minerva (echivalentii lui Zeus, Hera si respectiv Atena la greci), un zeu al apelor dulci numit Nethuns , un Maris care guverna razboiul si lista poate continua.De mentionat ar mai fi si faptul ca etruscii dadeau mare importanta religiei, fiind un popor foarte superstitios care vedeau manifestari ale divinului peste tot in jurul lor, ceea ce explica si dezvoltarea fara precedent a artelor divinatorii, de la observarea semnelor din natura la sisteme precum cititul in ficatul pasarilor.

Si in incheiere, se pare ca tot etruscii au fost cei de la care romanii au preluat interesul pentru unele distractii si gimnastica. Istoricii timpurilor vorbesc despre intrumentele muzicale etrusce precum flatulul si trompeta, despre saltimbanci, mimi si spectacole de teatru dar si despre..spectacolele din amfiteatre cu gladiatori, pe care insa etruscii nu le practicau decat in cadrul ritualurilor funerare ale unor capetenii .

Dar mai multe despre ritualurile funerare si etrusci in general, in viitoare articole documentate de catre Geticul....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu