luni, 13 decembrie 2010

Norte Chico, o civilizatie bizara

Perspectiva noastra despre civilizatiile vechi, conform a ceea ce ne-au indicat majoritatea descoperirilor arheologice, este ca ele s-au creat in urma conflictelor intre diverse grupuri, ca oamenii , dupa ce si-au creat unelte si obiecte, au trecut la constructii ample cu scop de aparare si la manifestari artistice.

Ei bine, exista o civilizatie uitata, ale caror vestigii au fost gasite in secolul nostru in Peru, si care contrazic evolutia prezentata mai sus. Este vorba de Norte chico, o cultura straveche, datata intre civilizatiile avansate ca a treia din lume dupa cea sumeriana si egipteana, civilizatie care a lasat in urma un complex imens de piramide , temple si locuinte , dar care …. nu pare sa fi cunoscut olaritul, traditiile funerare sau conflictele armate!

Pe scurt, povestea suna cam asa: in deceniul trecut, Ruth Shady, o arheoloaga locala , a gasit in plin desert, la Caral(intre muntii Anzi si oceanul Pacific), ruinele unor piramide de dimensiuni impresionante, care la prima vedere, din cauza deteriorarii , pareau a fi simple dealuri. Dupa ani de sapaturi si studii, ce s-a revelat a fi existat in locul respectiv a fost ceea ce puteti vedea mai jos:





Avand in total 32 de constructii si ocupand 65 de hectare, sit-ul de la Caral este printre cele mai complexe locuri de o asemenea vechime, arheologii considerand ca dateaza din cel putin 2600 I. Hr. (conform datarii cu carbon a unor saci din trestie cu care se pare ca s-au transportat din munti pietrele cu care au fost construite cladirile).

De aici incepe insa partea ciudata. In ciuda asteptarilor normale ale cercetatorilor, singurele obiecte ceramice gasite au fost cateva figurine umane, si acelea din lut nears si absolut nici un fel de vas, in care absolut orice civilizatie evoluata anterioara abunda. De asemenea, nici unelte de metal, ci doar din piatra sau os. In schimb, se pare ca respectiva populatie cunoastea comertul , distractiile si tesutul: fluiere pentru muzica, substante afrodiziace si psihoactive precum si confectii textile elaborate sau ornamente din scoici si pietre au fost gasite din plin. De asemenea, o abundenta de alimente care nu se puteau gasi in zona, care arata faptul ca practicau comertul cu populatiile de pescari de langa ocean sau cu cele din munti (oferind la schimb produse textile din bumbacul pe care il cultivau in imprejurimi), ba chiar se pare ca dieta lor de baza era formata din peste, alge, moluste si crustacee, pe langa o larga varietate de fructe si legume gasite pe o arie relativ extinsa.

Nu s-au gasit insa urme de ziduri de aparare sau arme de orice fel, ceea ce e deosebit de ciudat tinand cont de ceea ce stim in prezent despre interactiunea agresiva a grupurilor umane de-a lungul istoriei, dar nici dovezi de orice fel de practici funerare (nici macar recipiente de cenusa, in caz ca ar fi practicat incinerarea), singurul corp uman gasit la Caral fiind al unui bebelus de 2 luni, ingropat cu grija sub podeaua unei locuinte, intr-un cos de trestie.

Mai multe, arheologii deocamdata nu ne pot spune. Ramane sa meditam la ideea ca totusi o societate pasnica poate exista, asa cum ne-o dovedesc urmele acestei culturi atat de diferite de tot ce cunoastem azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu