.
In principiu au fost, Tepeu si Gucumatz, omologii centro-americani ai lui Adam si Eva, impreuna cu patru animale: Yac (puma), Utiu (coiotul), Quer (papagalul), si Hoh (corbul). Cei doi humanoizi, erau in cautarea hranei, iar animalele le-au aratat drumul catre Paxil, loc in care cresteau “știuleți albi si știuleți galbeni”.
Concluzie, Tepeu si Gucumatz au sfaramat porumbul si acesta “a intrat in carnea omului, si acesta a fost sangele sau; din acesta a fost facut sangele omului”. Asa descrie Popol Vuh, biblia Mayasilor, porumbul.
Originile porumbului sunt americane, si la prima vedere, “patria” sa pare a fi Valea Sacra din Peru, unde de secole exista aproximativ 200 de varietati. Dar Popol Vuh, a fost scris in Guatemala, si semintele cele mai vechi de porumb cultivat, au fost descoperite langa Tehuacan (Mexic). Incerta este si data la care omul a inceput sa cultive porumbul: in anul 3.000 sau in anul 5.000 I.Ch.? Sigur este faptul ca, porumbul, planta sacra, a stat la baza alimentatiei primelor civilizatii pre-columbiene: Maya, Moche si Chimu urmate de Azteci si Incasi. Sigur este si faptul ca primii conquistadori spanioli, la intoarcerea in Lumea Noua, aveau cu ei saci plini de aur, seminte si plante alimentare: rosii, ardei, cartofi si porumb.
Traditia vrea ca primul care a importat porumbul in Europa, sa fie Columb dupa a doua calatorie (1493-1496). Stirea este sugestiva dar dubioasa. Desigur ca de la 1500 in Europa, porumbul incepe sa fie tot mai cautat si cultivat, ajungand chiar sa inlocuiasca unele cereale (ex. Meiul).
Entuziasmul pentru mancarea lui Tepeu si a lui Gucumatz a fost chiar excesiv. Foarte “economicoasa” mamaliga, devenind tipul de mancare aproape exclusiv al taranului, provocand in acele timpuri dezechilibre vitaminice in masa.
ar trebui folosit si la centralele termice-ceturi-
RăspundețiȘtergeres-ar muncii mai mult pamant si ar avea taranii mai multi bani
cu respect